Grote veranderingen kunnen behoorlijk wat impact hebben op je relatie. Een nieuwe baan, verhuizing of gezinsuitbreiding, noem het maar op. Het lijkt wel of alles is veranderd in je relatie sinds die dag. Je begrijp het wel, maar het lijkt alsof je gewoon geen “normale” relatie meer hebt. Er is bijna niets meer wat je goed kan doen. Je wordt continu afgesnauwd en er is niets meer over van wat er ooit was.
Communicatie? Wat is dat? Er wordt niet gepraat. Je krijgt alleen maar verwijten over je heen wat je verkeerd doet. Ja dan houdt het voor jou ook een keer op hoor. Je gaat naar je vrienden toe. En dan krijg je weer te horen dat je er nooit bent, omdat je altijd met hun omgaat, dat je niet begrijpt hoe druk zij het heeft met alles. Wat je ook zegt, niets is goed.
Frustraties afreageren
Wanneer dingen misgaan, is het makkelijk om je ergernis af te reageren op je omgeving. Vaak moeten de mensen die het dichtst bij je staan het ontgelden, ook als diegene helemaal niets aan de situatie kan doen. Geen fraaie eigenschap, maar wél een menselijke. Het zit namelijk in onze aard om iemand verantwoordelijk te willen houden voor nare situaties.
Doe je de was een keer uit jezelf of ruim je de afwas op, je krijgt overal commentaar op. Je weet het niet meer. Wat moet je doen, of hoe je het kunt veranderen, wat je moet zeggen of moet laten… Je bent jezelf verdomme gewoon kwijt.
Niets is moeilijker dan dit. Alles om je heen lijkt stil te staan als je elkaar niet meer kan bereiken. Je begrijpt het enigszins wel, maar wat je ook doet het verandert niet.
Alles is veranderd in je relatie
Door de impact van alle veranderingen, kan alles behoorlijk op zijn kop komen te staan. Slaapgebrek, verantwoordelijkheidsgevoel, veranderingen in je tijdsindeling, het geeft behoorlijk veel spanningen in je relatie. Waar begin je dan? Hoe krijg je weer grip op wat ooit zo vanzelfsprekend was.
Dit is maar een van de vele voorbeelden van waar het in je relatie “fout” kan gaan. Je staat onder spanning door alles wat er gebeurd is en moet daar mee om leren gaan. Ook voor je partner is er veel veranderd en zij gaat er heel anders mee om. Je wilt haar wel helpen maar zo ervaart zij dat niet. Je bent er niet voor haar, ze voelt zich niet begrepen, niet gehoord en stoot jou daardoor nog meer van zich af. Het “probleem” wordt alleen maar groter, omdat je allebei zo op je tenen loopt.
Hoe los je het op?
Het belangrijkste is dat je je weer leert ontspannen, allebei. Pas wanneer je weer jezelf kunt zijn kan je er ook voor haar zijn. Doorbreek die spanning en doe waar jij je goed bij voelt. Stop met het maken van verwijten. Weet dat onder een verwijt altijd een onderliggende behoeft schuil gaat, wat je eigenlijk echt heel graag wilt en ga daarmee aan de slag.
Bijvoorbeeld: “Je bent er nooit voor me”. Eigenlijk bedoelt ze hiermee te zeggen: ik voel me zo alleen, ik zou zo graag willen dat je er voor me bent, want ik mis je.
Wat wil je echt bereiken?
Leer je woede in te houden en laat het los. Leer weer echt te luisteren naar wat je partner zegt. Zorg ervoor dat je er weer voor elkaar kunt zijn, elkaar kunt helpen in tijden, als de een of de ander er even doorheen zit. Dat is toch waar het in een goede relatie om gaat. En als je dan toch geïrriteerd bent, bedenk dan eens wat je eigenlijk wilt bereiken. Wil je je partner afzeiken of pijn doen of jullie relatie beter maken? Dan is de keuze toch snel gemaakt. Als alles is veranderd in je relatie, ga er dan mee aan de slag voordat het echt te laat is.
Lukt het niet om de spanning uit je relatie te halen, zoek dan hulp. Blijf er niet langer mee rondlopen, In slechts enkele weken leer ik je hoe je jezelf weer kunt ontspannen, zodat je weer kunt genieten en er voor elkaar weer kunt zijn. Voor meer informatie www.unchainyourbrain.nl of vraag hier gratis mijn tips voor meer ontspanning in je relatie aan.