Geld is in de meeste relaties een veel voorkomende rede voor ruzies. Waarom dat is en hoe je daar anders mee om kunt gaan leg ik in deze blog uit, want hoe ontstaan relatieproblemen door geld?
Meevaller
Terwijl jij net je vakantiegeld binnengekregen hebt en het dit jaar echt een enorme meevaller was, zou je het liefst deze zomer er nog samen op uit gaan om een geweldige reis te maken. Zeker nadat het de afgelopen jaren er niet van gekomen is. Alleen is je partner met jouw enthousiaste melding helemaal niet zo happy. Waarom dan niet? Het is toch te gek denk jij? Wat een gezeik weer. Haar plannen waren om er dit jaar samen op uit te gaan met de caravan, alles was al zo goed als besproken. Het weer in Frankrijk is prima, de kids vermaken zich goed in het zwembad. En met die vette bonus van jouw vakantiegeld kunnen jullie nu mooi doorsparen voor een nieuwe auto.
Sparen
Een andere auto, denk jij, nou poe poe, die komt er toch wel, wat weer een leuke reactie! Het gezeik over geld of het nou tegenvalt of een keer meezit, het is toch nooit goed. Maar weet nu dat het gezeur over geld niet over geld gaat. Wat de achterliggende rede is is het verschil in behoefte en de onduidelijke afspraken daarover. Deze leiden in vele gevallen vaak tot frustraties. Niet alleen in je liefdesleven maar ook in andere relaties komt dit vaker voor dan je denkt. Waar ligt het dan aan? Nog voordat je met je partner gaat samenwonen is de manier hoe jij met geld omgaat al voor jou (onbewust ) gevormd. Je hebt van huis uit meegekregen hoe jij daar het “beste” mee om kunt gaan. Hoe gingen je ouders om met geld, grote uitgaven, of de verdeling man vrouw. Wat mocht jij kopen van je zakgeld, wat betaalden je ouders voor jou en wat heb je geleerd over sparen? Deze waarden die je aan geld koppelt en de het besef, dat altijd alles kon of juist niet neem je mee van huis uit mee.
Relatieproblemen door geld
Je gedrag is dus al beïnvloed voordat je het huis uit gaat! Hoe ga jij om met geld, wat doe jij met sparen, lenen en uitgeven. En ja die manier kan inderdaad nogal verschillen van de manier hoe je partner met geld om gaat. Het eerste waar je dus inzicht in moet krijgen om minder irritaties over geld te hebben is meer inzicht in jezelf. En logischerwijze ook het besef dat je partner daar op een andere manier mee heeft leren omgaan.
Handige tips voor als je wat oneffenheidjes in je relatie ervaart rondom geld…
Overleg dus samen waar geld voor staat, want dat is voor een ieder verschillend. Hoe ging dat vroeger bij jullie thuis. Hierdoor krijg je meer inzicht en begrip waarom jullie er zo anders over denken en dus ook anders mee omgaan. En wanneer je elkaar beter begrijpt kan je meer rekening houden met de toekomstige uitgaven en frustraties.
Hebben jullie een gezamenlijke rekening, maak dan vooraf duidelijk wat je er samen maandelijks opzet en wat je met je eigen rekening mag doen bepaal je zelf. Welke uitgaven zijn voor gezamenlijk en wat niet. Duidelijke afspraken voorkomen een hoop gezeik. Ook bijvoorbeeld wat het “vanaf” bedrag is, wanneer je moet overleggen
Plan 1 x in de maand even een vast moment in om samen de geldzaken te overleggen. Er veranderen ieder maand wel grote en kleine dingen. En nee dit is niet truttig, dit voorkomt juist een hoop gezeik, omdat het duidelijker en steeds makkelijker gaat. De ene maand is er bijna niets te bespreken, maar als er wel iets is, verlopen de gesprekken gewoon veel soepeler.
Ga ook in overleg waarvoor jullie samen willen sparen of grote uitgaven die jullie hebben voor de toekomst. Dat kan van alles zijn, van een mooie reis, tot kinderen, een auto of een ander huis. Een gezamenlijk doel geeft niet alleen een goed gevoel en helderheid, maar zorgt ook voor een goede onderlinge band.
Maak duidelijke afspraken van tevoren, ook wanneer je iets niet fijn vind. Zorg ervoor dat je het zo snel mogelijk bespreekbaar maakt. Mocht er in de toekomst een soortgelijke situatie zijn, dan is die ook gemakkelijker bespreekbaar. Check ook eens bij jezelf of het echt om geld gaat of dat er oude irritaties van vroeger omhoog komen, waardoor je er zo op reageert. Als het duidelijk is waar het om gaat is geld waarschijnlijk niet de issue, en krijg je een heel ander gesprek.
Het gaat niet om geld
Geldzaken, irritaties, woede en frustraties over geld komen dus voort uit hoe jij erover denkt en mee omgaat. Maak je dit geregeld bespreekbaar, voordat de bom barst dan wordt het onderwerp veel minder gevoelig. Zorg voor inzicht in je eigen relatie met geld en besef dat de manier hoe je partner er mee omgaat dus echt anders kan zijn.