Een veel gehoorde reactie die ik ook deze week weer kreeg: “Hij begrijpt mij niet”. In een whats app bericht stuurde ze me al een paar dagen ervoor een korte noodkreet met het bericht: “We zijn elkaar verloren”. Constant heeft ze het gevoel dat ze niet aan zijn verwachting kan voldoen. Hij wordt steeds vaker boos, heeft een kort lontje en voordat je het weet ontstaat er weer een ruzie. Ruzie om niks, maar het gaat van kwaad tot erger en daar wil ze heel graag vanaf. “Is het mogelijk om dit te doorbreken?” vraagt ze mij, “want we houden echt nog heel veel van elkaar”.
Verdieping
Het mooie en bijzonder van dit stel vind ik dat ze allebei nog heel jong zijn. En ondanks hun leeftijd nú al op zoek gaan naar oplossingen. Hierdoor krijgt hun relatie verdieping. Ze leren elkaar beter begrijpen, krijgen inzicht dat ze echt anders zijn en hoe ze met die verschillen beter om kunnen gaan.
Spanning en irritaties
Het belangrijkste inzicht is waarom je negatief reageert op je partner. Vaak heeft dit niets met de relatie te maken maar spelen er andere factoren een rol. Het kan van alles zijn, waardoor je gestrest bent geraakt en deze (stress) gevoelens reageer je vaak af op je partner. Bij dit stel speelde de baan van hem een grote rol. Hij heeft het daar al heel lang niet naar zijn zin en gaat dus vaak met tegenzin naar zijn werk toe. Iedere keer als er wat gebeurd op zijn werk komt hij met spanning thuis. Hierdoor vindt hij het heel moeilijk om op een ontspannen manier plannen te maken voor hun toekomst samen. Gewoonweg, omdat hij niet weet, hoe het met zijn werk verder moet. Zij voelt zich door hem onbegrepen, en denkt hij begrijpt mij niet, maar zijn hoofd zit gewoon te vol.
Waardoor ontstaat stress
Die onzekerheid wat betreft werk en daarmee dus ook de financiële onzekerheid geven hem heel veel spanning. Daar kan hij niet goed mee omgaan, waardoor hij zijn irritaties uit op haar. Het probleem ligt dus vaak niet in de relationele sfeer, maar ontstaat ergens anders. Anders leren omgaan met stress en spanningsklachten, is dus heel belangrijk. Want als je goed in je vel zit en weer kunt ontspannen is het veel gemakkelijker om de juiste keuzes te maken.
Zelfontwikkeling
Een van de belangrijkste dingen die ik mensen leer is daarom ook inzicht te krijgen in je eigen breintype. Het zorgt voor meer inzicht en zelfontwikkeling. Hierdoor leer je jezelf en anderen beter begrijpen. Waardoor je het beste uit jezelf kunt halen, weet wat je wilt en wat nodig is om het te bereiken. Daarnaast is het beter leren omgaan met emoties en gedachten, waardoor de spanning afneemt van belang. Want als je meer kunt genieten en ontspannen is het veel makkelijker om duidelijk te krijgen hoe je je leven in de toekomst wilt inkleuren.
In je hoofd
Voor dit stel dus een hele goede beslissing om nu al duidelijkheid te krijgen, omdat ze nog een leven voor zich hebben. Want hoe vaak hoor ik niet om me heen dat mensen, na jaren worstelen toch nog moeite hebben om knopen door te hakken. Problemen ontstaan vaak in je hoofd en wanneer je die leert op te lossen, dan ontstaat er weer ruimte en ontspanning om leuke dingen te doen.