Dat relaties af en toe ingewikkeld kunnen zijn klinkt je vast niet onbekend. Maar wat als je nou ongelukkig in je relatie bent, je niet happy voelt. Hoe weet je dan of dat te maken heeft met iets wat bij jou speelt of dat je je gevangen in je relatie voelt en je daardoor niet happy bent. Wanneer je je gevangen in je relatie voelt, spelen er meerdere factoren mee. Je komt er niet meer uit, een gevoel alsof je geen keuze hebt, het verstikt je en het zit constant in je hoofd dat je je niet happy voelt Emoties, verdriet en een ongelukkig leeg gevoel, het overheerst je totaal.
De schijn ophouden
Voor de buitenwereld wordt het vaak niet begrepen, waarom je dan in je relatie blijft, maar je kunt niet anders. Je moederhart verscheurt als je denkt aan je gezinsleven. Het alleen verder moeten geeft stress en angst. Schaamte over een mislukt huwelijk en daarom maar bij elkaar blijven. De financiële onzekerheid, wat betreft onderhoud en de verdeling van de spullen. Er zijn genoeg redenen om maar bij elkaar te blijven. Soms speelt huiselijk geweld ook een grote rol, de angst dat hij jou wat aan gaat doen is groot. Je zelfvertrouwen is totaal opgebrand en je voelt je aan alle kanten afhankelijk van je partner.
Ongelukkig in je relatie
Wat de rede ook is dat je je gevangen in je relatie voelt, je zou je echt beter moeten voelen over jezelf en met jezelf. Dat je bent beter af alleen, dan dat je je zo ongelukkig en vermoeid voelt. Je kunt dit eenvoudig checken met behulp van 3 eenvoudige basis vragen:
- Ben je volledig jezelf of ben jezelf kwijt?
- Denk je wel eens na over een ander leven?
- Hoor je jezelf wel eens in gedachte zeggen, dat het altijd nog erger kan?
Veiligheid en zekerheid
Mensen zijn sociale wezens en de grootste reden waarom we maar bij elkaar blijven, in een ongelukkige relatie, komt voort uit de angst om de rest van je leven alleen te zijn. We koesteren intimiteit, zowel lichamelijk als seksueel en sociale contacten. De veiligheid van je relatie, hoe ongelukkig ook, zorgt voor bekend en vertrouwd en dat lijkt altijd nog beter dan het onbekende. Ondanks dat de verhoudingen, die in een ongelukkige relatie vaak geheel scheef gegroeid zijn, omdat jij het idee hebt dat je alles geeft en je partner alleen maar neemt. De onzekerheid zorgt ervoor dat je het zo lang in stand houdt. Want wat als..?
En toch ben jij de enige die deze keuze maakt! Je houdt het in stand, accepteert het. Je veegt je tranen weg, hangt je vuile was niet buiten, speelt een ogenschijnlijk stukje toneel voor de buitenwereld, wanneer jullie ergens samen gezien worden en gaat door met je leven. Accepteren dat je relatie geen stand houdt bekent niet dat je gefaald hebt. Het betekent gewoon dat jullie niet bij elkaar passen en beide niet in staat zijn om tot elkaar te komen. De een gebruikt geweld en de ander neemt er genoegen mee, om maar een voorbeeld te noemen. Door dit maar continu te accepteren hou je het in stand. De angst om het vertrouwde los te laten overheerst. Wat wil jij? Want je hebt altijd een keus; je geluk elders te zoeken en te vinden of jezelf vastketenen en nog dieper te zakken.
Keuzes maken of accepteren
Hoe kom je erachter of het echt het moment is om die keus te maken, dingen te veranderen in je relatie of los te laten. Op basis van de basisbehoeften van ieder mens kan je deze keuze gemakkelijker maken. Want iedereen heeft wel eens twijfels in zijn relatie. Wanneer je niet gelukkig bent, onrustig, onbegrepen of gefrustreerd voelt etc.. En lukt je dat niet alleen zoek dan hulp in de vorm van professionele coaching.
Wat zijn die basisbehoeftes dan? Welke vragen kunnen jou helpen de relatie te maken zoals jij zou willen. Is dit wat jij wilt? Blijf je in je comfortzone, kijk je de andere kant op om te leven in de angst en onzekerheid. Of wil je graag duidelijkheid wat voor jou belangrijk is in de relatie die jij wilt?
Test je basisbehoeftes
De vragen zijn gebaseerd op de 6 basisbehoeftes die ieder mens heeft. Je kunt ze een cijfer geven tussen 1 en 10. De cijfers 1-10 geven aan hoeverre jij denkt dat er voldaan wordt aan de basisbehoeftes, waarbij 10 staat voor het maximale en 1 voor het minimale.
- Behoefte aan zekerheid:
Hoe zeker ben je ervan dat je partner van jou houdt en bij je blijft? - Behoefte aan onzekerheid/afwisseling:
Hoe vaak wordt ik (op een positieve manier) verrast door mijn partner? - Behoefte aan erkenning/waardering:
Hoe belangrijk ben ik voor mijn partner? En hoe goed laat hij merken dat ik en wat ik doe, belangrijk is voor hem? Hoe vaak wordt mijn inzet, werk of bijdrage erkent en/of gewaardeerd? - Behoefte aan liefde/contact:
Hoeveel liefde krijg ik van mijn partner? Voel ik me geliefd? - Behoefte om te groeien:
Heb ik het gevoel dat de relatie bijdraagt aan mijn vermogen om mij te ontwikkelen en om te groeien? - Behoefte om bij te dragen:
Hoe groot is het gevoel dat ik kan bijdragen aan de relatie en aan het leven van mijn partner?
Als je score onder de 25 zit, is het logisch dat je relatie ongelukkig is. Je basisbehoeften worden niet vervuld en je zult op deze manier geen gelukkige relatie krijgen. Tijd om een keuze te maken. Bij een score van 25-45 is het belangrijk om met je partner te gaan zitten. Er is ruimte om dingen te bespreken en wellicht bepaalde basisbehoeften naar een hogere score te brengen. Geef hem dezelfde lijst met vragen en kijk wat hij scoort. Een score van 45-60 is een gelukkige relatie. Wellicht voel je jezelf ongelukkig en is de relatie daar geen onderdeel van.
Sommige relaties zijn niet bedoeld voor jou. Er wacht iets veel mooiers op je. Iets waarvan je het bestaan als onmogelijk had beschouwd. Waarbij de basisbehoeften worden vervuld en jij kan zijn wie je bent. Waarbij angst niet de factor is om samen te zijn, maar de liefde die je voelt. En ja, ik bedoel hier de huiselijk geweld relaties, waar je zeker niet in moet blijven.
Gevangen in je in relatie
Ondertussen heb je voldoende inzichten gekregen in jouw relatie. Waarom en hoe jij je voelt in de relatie. Wat je beleving is van het totaal plaatje? In mijn volgende blog ga ik dieper in op de kenmerken die de doorslag kunnen geven van jouw ongelukkige relatie. En krijg je duidelijker inzicht op de vraag: is jouw relatie een ongelukkige relatie of lijkt dit alleen maar zo en spelen er andere factoren een belangrijke rol voor jouw ongelukkige gevoelens.
Vindt in je relatie iemand die jou behandelt zoals je wilt en hoort te worden behandeld. Een belangrijke factor voor gelukkig zijn. Iemand die je goed laat voelen over jezelf, en waarbij je jezelf kunt zijn. Iemand die, als je echt eerlijk bent naar jezelf, jij verdient om die speciale persoon te worden in jouw leven.
Want zeg nou zelf, als je behoeften niet zo goed worden vervuld in je relatie, voel je je ongelukkig. Dat is de reden dat je gaat twijfelen aan je relatie of je gevangen voelt in je relatie. Wat deed jij toen je erachter kwam dat je ongelukkig in een relatie zat? Is het echt een goede relatie of kan het beter?
Heb je hulp nodig of wil je graag wat meer informatie, stuur me dan een mail saskia@unchainyourbrain.nl ik denk graag met je mee. Als je mijn gratis tips en wilt ontvangen voor meer ontspanning en hoe je meer aan jezelf toekomt, vraag dan hier mijn gratis E-book aan. Niets doen is geen oplossing, praat over je relatie!