Twijfel je vaak aan je relatie, omdat je vaak nadenkt over de opmerkingen en reacties die je van je partner krijgt? Dan ben je veel tijd kwijt aan het veranderen van problemen waar je zelf geen invloed op hebt. Beter is het om eens te gaan onderzoeken, hoe je hier zelf anders mee om kunt gaan. Wanneer je een gezonde, gelukkig relatie wilt is het belangrijk dat je je open en kwetsbaar op kunt stellen, zonder van tevoren al het gevoel te hebben niet begrepen of afgewezen te worden. Laat de angst los en zoek oplossingen in plaats van problemen. Je eigen verantwoordelijkheid nemen, ook in je relatie is van groot belang. Stop met het willen veranderen van je partner. Het kost je enorm veel energie en levert je niets op.
Kwetsbaarheid
Je kwetsbaar op durven stellen in je relatie kan de intimiteit in je relatie doen verbeteren. Terwijl kritiek geven, het uiten van negatieve gevoelens en problemen op tafel leggen juist zorgen voor afbraak en afkeer, wat de afstand alleen maar vergroot.
Neem nou als voorbeeld Henk en Ilona, “Ik ben al heel lang ongelukkig in mijn relatie”, klaagt Ilona, “Ik heb Henk gevraagd om meer rekening te houden met mijn wensen en behoeften, en hij zegt daar aan te denken maar er verandert gewoon niets.” Henk reageert: “Ilona gaat gewoon haar eigen gang, ik ben niet gelukkig meer, het is zoals het is.” Helder is dat de focus van beide ligt op het “verbeteren” van de ander, in plaats van het veranderen van hun eigen inbreng in de kracht van hun relatie, want dat is hun eigen verantwoordelijkheid hierin.
Het einde van je relatie
Je partner proberen te veranderen is het einde van je relatie! In plaats van je partner te willen (leren) veranderen, (met andere woorden; zien hoe jij het anders ziet of wilt), is het beter om te kijken naar hoe jullie samen de relatie kunnen verbeteren. Het karakter van je partner gaat niet veranderen, hierover schreef ik al eerder een mooi stuk. Passen wij bij elkaar Je kunt van een introverte persoonlijkheid geen extra vagant type maken. Het is geen liefde als je iemands natuurlijke aard wilt veranderen.
Negatief gedrag
Gaat het echter niet om de aard van het karakter, maar om het negatieve gedrag van je partner, dan zal je partner dat alleen veranderen als hij of zij dat zelf wil. Daar kan jij niets aan doen, dat is de verantwoordelijkheid van hem of haarzelf. Als je partner het wel wil veranderen, maar het na weken of maanden maar niet lukt, dan is het aan je partner zelf om die verantwoordelijkheid te nemen om hier hulp bij te zoeken. Doet hij of zij dat niet terwijl jij wel de verantwoording neemt voor herstel en persoonlijke ontwikkeling en groei, check dan of je relatie nog wel gelijkwaardig is en trek daar je conclusie uit.
Leg altijd de focus op verbetering van je eigen leven, daar heb je immers controle over en jij bent de enige die daar iets aan kunt veranderen. Het werkt vele maken beter dan het “repareren” van je partner.
Ongezonde relatie
Heel vaak zie ik mensen, in ongezonde relaties, die maar bij elkaar blijven, omdat ze hopen dat hun partner wel gaat veranderen, waardoor ze krijgen wat ze nodig hebben. Dit lukt echter nooit. Beter is het om je te focussen op je eigen leven, je eigen toekomst, waardoor je meer ruimte en tijd krijgt voor een gezonde relatie. Ook in ongezonde relaties komt daardoor meer ruimte om met een goed gevoel de relatie te kunnen beëindigen. Met het willen veranderen van je partner creëer je irritatie en conflict in je relatie.
Wat heb jij nodig?
Wat wil je bereiken, waar wil je van af? Vraag je zelf af wat jij nodig hebt en hoe je dat op een zo normaal mogelijk manier kunt vragen. Voorkom ruzies en val elkaar niet met woorden aan. Woede, angst en verdriet zijn symptomen van pijn, dus bekijk dingen in perspectief. Vermijd verdediging en het tonen van minachting, (sarcasme, schelden, gekke bekken trekken etc..) blijf kwetsbaar. Je kwetst elkaar alleen maar onnodig meer waardoor de relatie nog meer verslechtert.
Wat mis je?
Als je alleen maar bezig met wat je mist in je partner of waar je je juist aan irriteert verandert er niets aan je relatie. Uit je gedachten en gevoelens op een respectvolle manier. Geef elkaar niet de schuld van iets maar kijk waar jij kunt bijdragen aan het verbeteren van jou aandeel in de relatie.
Oude wonden
Luister naar elkaars verhaal. Zijn er momenten dat je je je geïrriteerd, gekwetst, of teleurgesteld voelt, zelfs wanneer je partner gelijk heeft en de intenties van je partner goed zijn? Kijk dan wat je zelf kunt doen om die triggers uit het verleden op te lossen, zodat oude wonden niet gaan zweren. Leer hoe je hier anders mee om kunt gaan door er hulp voor in te schakelen.
Hoe samen verder
Een van vaak belangrijkste dingen om te leren is je mindset te veranderen. Verandert die, dan heb je veel minder last van alles wat er om je heen gebeurd, waar jezelf geen invloed op hebt. Het leren accepteren en loslaten van wat geweest is, zorgt voor minder stress en meer rust en ontspanning. Niemand is perfect. Jij niet en je partner niet, dus accepteer van elkaar dat je je best doet en probeer begripvol te zijn. Dit betekend niet dat je over je heen laat lopen en alles maar voor lief moet nemen. Maar wil je samen verder dan is het belangrijk dat je dingen die geweest zijn los kunt laten.
Ongelijkwaardigheid
Wil je dat er iets verandert in je relatie waar je je niet prettig bij voelt neem dan zelf de verantwoordelijkheid voor jouw deel van het conflict of de irritatie. Wanneer je zelf begint om je excuses te maken over wat je van jou kant beter had kunnen doen, zal dit de gevoelens van de ander onbewust verminderen, waardoor die ook gemakkelijker in staat is om zijn excuses te maken. Doe je dit niet, dan zorgt het ervoor dat issues vast gaan lopen. Hierdoor blijven dingen onuitgesproken hangen, gaan een eigen leven leiden en zorgen soms voor veel grotere problemen. Neem nooit de verantwoordelijkheid van je partner over, over dingen waarvoor hij/zij zelf verantwoordelijk is. Dit zorgt voor ongelijkwaardigheid en dan breek je meer en meer af.
Grootste oorzaak van ruzie
Met regelmaat kritiek uiten op je partner is een van de grootste oorzaken van irritatie, ruzie, die uiteindelijk tot echtscheiding kunnen leiden. Stop met het willen veranderen van je partner! Ik bedoel hiermee niet het uiten van een klacht, dat gaat om een specifiek probleem. Kritiek gaat om het karakter en dat verandert nooit. Een goed voorbeeld hierbij is: “We hadden toch afgesproken dat je even zou appen als je wat later zou komen. Ik voelde me onzeker en niet serieus genomen, omdat je zo laat thuis was.” In plaats van: “Je bent echt egoïstisch je denkt alleen maar aan jezelf en nooit aan mij.” Zie in dit voorbeeld dat je bij jezelf blijft en dat je de kritiek niet bij de ander neerlegt.
Creëer verbinding
Wil je meer intimiteit, connectie en een relatie die in balans is dan moeten beide partners zich kwetsbaar naar elkaar kunnen openstellen. Het gevoel hebben dat je gewaardeerd wordt en nodig bent versterkt de kracht in je relatie. Wil je dat je partner verandert en ligt daar jouw focus, dan staat dat je in de weg om jezelf echt open te stellen om die connectie te bereiken.
Relatie dreigt stuk te gaan
Door het veranderen van jouw eigen manieren, hoe jij omgaat met je gevoelens en gedachten, zal voor je partner helpen om daar zelf ook anders mee om te gaan. Het begint bij jezelf! Gelukkig kan je een relatie die de verkeerde kant op dreigt te gaan dus ombuigen, mits je dat wilt, door hier zelf de verantwoordelijkheid in te nemen. In een gezonde en gelukkige relatie nemen beide partners hun eigen verantwoordelijkheid.
Accepteren en loslaten
Het op tijd en op een respectvolle manier met elkaar communiceren wanneer er zich problemen voordoen. Er begrip voor te hebben dat je partner anders is en dat daarom niet alles altijd voor 100% opgelost hoeft te worden. Dat kunnen accepteren en loslaten is de kracht van een mooie langdurige en fijne relatie.
Wil jij leren hoe je gemakkelijker om kunt gaan met negatieve gevoelen en gedachten kunt loslaten? Zodat je weer kunt ontspannen en genieten van jullie toekomst samen? Stuur me dan een mail, ik kijk graag met je mee waar voor jou de verbeterpunten zitten.