Ga je bij hem weg? Of is er nog een mogelijke kans dat jullie huwelijk stand houdt? Deze vraag is waar veel vrouwen mee worstelen als ze relatieproblemen hebben. Want er moet in je hoofd wel heel veel veranderen om door te gaan. Nachten piekeren, slecht slapen en discussies die steeds over hetzelfde of eigenlijk over niets gaan. Een opeenstapeling van ergernissen wat er allemaal niet goed gaat. En ja daar wil je van af. Maar is dat ook de rede dat je van hem af wil of staat de deur nog op een kier? En scheiden is zo’n grote beslissing er hangt zoveel van af, maak ik wel de juiste keuze?
Emoties
De grootse fout die gemaakt wordt, is dat er te vaak uit emotie een beslissing genomen wordt om te gaan scheiden. En dat is nooit goed, want zo ontstaan er nog meer en grotere problemen. Bij een mogelijke scheiding spelen emoties altijd een grote rol. Er zijn veel meer belangrijke consequenties waarmee je te maken krijgt, wanneer je besluit om te gaan scheiden. Die consequenties geven ieder op zich ook weer spanningen die emoties te weeg brengen. Dus zaak om die goed voor jezelf op een rij te krijgen. Zoals financiële en praktische zaken en het effect wat het op jullie kinderen heeft.
Denk bij het maken van een je keuze goed na over de volgende vragen:
Wat zijn voor mij de financiële gevolgen van scheiden, en is dat het me waard?
Ben ik bereid alle gevolgen te accepteren?
Doe ik er goed aan voor de kinderen, wat zijn de gevolgen van de scheiding voor hun en het contact tussen mij en
hun?
Wat is het slechtste scenario dat ik bij een scheiding kan bedenken en hoeveel slechter kan het nu nog gaan in mijn
relatie?
Patronen doorbreken
Toch blijft het gevoel van scheiden vaak lang in je hoofd rondgaan, wanneer je weinig toekomst meer ziet in je relatie. Uit cijfers blijkt echter dat bij elkaar blijven vaak beter is, zeker wanneer er kinderen zijn. Maar hoe doorbreek je die impasse dan en kom je door deze periode heen? “Ik mis de passie en de seks, de geestelijke en lichamelijke intimiteit. Ben ik dan egoïstisch, want voor mij is dat een van de redenen om uit elkaar te gaan”, zegt een van mijn klanten. “Mijn man is altijd aan het werk en we doen bijna nooit meer samen iets leuks. Alleen samen met de kinderen. Ik heb niet het gevoel dat ik met mijn partner samenwoon, eerder met mijn broer. Doe ik mezelf dan niet vreselijk tekort door zo verder te gaan en is dit mijn toekomst samen?” was een reactie van een andere klant.
Een bijna logische reactie lijkt dan, dat door te scheiden het “probleem” opgelost is en dan staat de deur naar geluk in de toekomst weer wagenwijd open. Maar uit veel onderzoek is duidelijk geworden dat bij elkaar blijven soms helemaal zo gek nog niet is. Bij de grootste groep mensen die gaan scheiden gaat het niet om slechte huwelijken, alleen zijn het geen droomrelaties. Deze groep gescheiden mensen, zo blijkt uit de cijfers zijn over het algemeen zelfs als ze hertrouwen, minder gelukkig en minder gezond dan getrouwde mensen.
Groener gras
Door uit elkaar te gaan hoopten deze mensen kennelijk meer uit het leven te halen en van een 6 1/2 of een 7 een 9 te maken. Maar zowel mannen als vrouwen uit dit soort huwelijken voelden zich gemiddeld juist een stuk ellendiger door de scheiding. Het gras bleek toch niet groener te zijn aan de overkant. Het grote nadeel wat er bij deze grote groep bij komt kijken is wanneer er kinderen bij betrokken zijn. Juist voor hen is juist dit soort scheidingen moeilijk te verkroppen. Er is immers geen directe noodzaak en het gezin valt wel uiteen.
Wat levert een scheiding je dan op? Waar ben je naar op zoek dan? Het vermindert zeker het aantal stress, onvrede en irritatie momenten. Echter ontstaan er flink wat nieuwe door; financiële achteruitgang, verhuizing, reacties en gedrag van kinderen, het verdelen van de inboedel, eenzaamheid, spijt, veel geregel omtrent de kinderen, eventuele nieuwe relaties. Meer onderwerpen om je druk over te maken, dus vaak meer conflicten, en veel harder van aard.
Doemdenken
Wat gebeurt er in je brein, wanneer je je onbewust instelt op een scheiding? Het zorgt ervoor dat je vaak minder gevoel naar je partner hebt, een zelf beschermende reactie, waardoor je geneigd bent om extra negatief over hem te denken. Deze reactie komt voort uit het kunnen loslaten, het gaat niet om een brood kopen, maar om iets wat enorm veel impact maakt onbewust en die pijn legt je lam. Vaak hoor ik dat mensen een verlammend gevoel ervaren, want denken aan een mogelijke scheiding is enorm pijnlijk.
In iedere relatie komen wel mindere periodes voor, die ook weer kunnen overgaan. Tijdens de opvoeding van de kinderen, verwachtingspatronen hieromtrent, de stress van familie of vrienden, van een ziekte, verbouwing of een nieuwe baan. Al deze periodes vragen veel van je, hoe ga je er samen en individueel mee om. Wat doen irritaties en ruzies met je, want je hebt vaak dan veel minder energie om ze te herstellen. De impasse die dan in je relatie kan ontstaan, waardoor je de emotionele intimiteit mist kan best impact hebben, echter is dit geen rede dat de basis van je relatie geen stand kan houden.
Relatie therapie of coaching
Nu de laatste jaren de negatieve effecten voor de kinderen, bij velen steeds bekender zijn geworden, kiezen meer mensen ervoor om toch bij elkaar te blijven. Veel stellen waarvan de kinderen inmiddels de deur uit zijn, die ook te kampen hadden met relatieproblemen beamen dat, “we hebben ook wel op het punt gestaan om te gaan scheiden, maar we hebben hulp gezocht door individuele relatie therapie. Nu achteraf zijn we heel blij dat we bij elkaar zijn gebleven.”
Maar hoe doe je dat dan?
Hoe krijg je je relatie dan weer op de rit. Hoe krijg je de intimiteit en de passie weer terug. Na een periode van ontrouw of na jaren langs elkaar heen geleefd te hebben?
Gelukkig zijn met jezelf
Een van de belangrijkste “winstpunten” is je om aan eigen gevoelens en gedachten te gaan werken. Waardoor je dingen anders ervaart en er daardoor veel gemakkelijker mee om kunt gaan. (Met behulp van coaching.) Tijd maken voor elkaar en weer in gesprek gaan. Want ga eens bijhouden hoeveel minuten per dag je echt samen iets onderneemt, buiten de normale dagelijkse dingen om. Als je anders met je verwachtingen omgaat, die bijstelt en inziet dat je partner niet degene is die jou gelukkig moet maken, maar dat je eerst gelukkig (tevreden) met jezelf moet kunnen zijn. Dan besef je dat je partner een mooie aanvulling op jouw leven kan zijn. En dat hij niet de enige is, maar dat er nog veel meer mensen om je heen zijn, die een rol in jou leven vervullen.
Betrokkenheid en motivatie
Maar al te vaak komen relatieproblemen voort uit de omstandigheden die zich gedurende de jaren dat je samen bent voltrekken; bijvoorbeeld de druk van de kinderen, of psychische werkdruk. Hoe je hiermee omgaat geeft een weerslag op je relatie. Betrokkenheid is dus een belangrijk punt bij het overwinnen van problemen en hier gaat iedereen op zijn eigen manier mee om. De ene partner is meer behulpzaam en regelt van alles de ander voelt meer een emotionele of psychische betrokkenheid. Ook dit zijn belangrijke onderwerpen om het over te hebben samen. Je kunt nou eenmaal niet in iemands hoofd kijken om te ervaren hoe hij of zij op omstandigheden reageert. Vaak gaat het daar fout, omdat je aan je eigen verwachtingen denkt. Wanneer je samen “problemen” wilt overwinnen maakt die motivatie om bij elkaar te blijven je extra tevreden met je relatie.
Als je een accepterende houding aanneemt, omdat scheiden eventueel ook tot de mogelijkheden behoort, gaat de kwaliteit van je relatie met stappen achteruit, omdat de toekomst dan onzekerder wordt. Die mindset zorgt ervoor dat je gaat twijfelen en piekeren.
Maak ik wel de juiste keuze?
De keuze lijkt mij eenvoudig wanneer je dus in een keuze strijd met jezelf zit.
Vragen omtrent dit onderwerp of een keer je hoofd leegmaken door erover te praten, kan altijd. Stuur me gerust een mail, zodat ik wat tijd voor je vrij kan maken. info@unchainyourbrain.nl)